Gå till innehåll

Anders Rönnlund, 1951, Sverige

En kantig skulptur byggd av en röd ställning är placerad på vattenytan.

Foto: Magnus Westerborn

Alla städer har karaktäristiska ljud som är så vanliga att vi sällan lägger märke till dem. De tillhör vardagens många olika verksamheter som förenas till en egenartad sång om just den staden. Men ljuden har förstås förändrats över tid. Varje historisk epok har sina karaktäristiska ljud.

Om vi kunde höra svunnas tiders ljudbilder skulle vi faktiskt verkligen höra dem eftersom de inte är invanda. Just så tänker Anders Rönnlund med sin maskinskulptur/speldosa ”Maskin för bakgrundsljud”. (...) Anders Rönnlunds fantastiska maskin är ett litet underverk, eller rent av urverk, med en speldosas uppbyggnad och som trummar, slår an strängar och låter med säregna ljud. Den spelar efter ett mönster, en maskinstyrning vars grund funnits långt innan digitala system använde sig av den. Här finns fem mönster men som sakta förskjuts i förhållande till varandra som på så sätt skapar en ständig förändring av ljudbilden.

Och vilken ljudbild är det? Anders Rönnlund har tänkt på ett motljud till dagens av stark biltrafik. Du hör här ångvisslor, stansmaskiner från skotillverkning och andra mekaniska arbetsljud som skall minna om industrialismens Örebro.

Själva skulpturen står där i vattnet med sin nakna konstruktion, där all mekanik är synlig, som en kvarglömd maskinrest och förstås en högst påtaglig skulptur. Ett monument över en tid som byggde grunden för den stad och de ljud som karaktäriserar dagens Örebro.

Anders Rönnlund har varit verksam länge som konstnär och hans cv är fyllt av tänkvärda, smarta och för honom karaktäristiska verk. Hans konceptuella utgångspunkter innehåller poetiska ögonblick om såväl vår historia, som människan och om tidens flykt. (...)

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se