Gå till innehåll

iZZY iZVNE, 1990, Moldavien

Gatumålning av ett klot och ett fotavtryck

Foto: Magnus Westerborn

Det är inte så länge sedan bildkonsten var hänvisad till gallerier och (konst)museer av olika dignitet. I dag möter vi konsten överallt, som när Örebro invaderas av konst i det urbana rummet under OpenArt denna sommar. Men även annars stöter vi på den lite varstans som graffiti, väggmålningar och andra former av street art-evenemang – eller som den mer traditionella offentliga konsten i form av ”ryttarstatyer” och olika fasta konstnärliga utsmyckningar i stadsrummet. Ofta är de då utförda i klassiska material som brons, marmor och granit.

En traditionell målning lockar oss ofta med illusionen av ett rum i bilden - fast målad i två dimensioner. Den tror vi på i själva gestaltningen trots att vi vet att vi tittar på en plan yta.

Betydligt plattare och sakligare uttryck hör till graffitins av tags och de olika former av street art som är allmänt förekommande på väggar, murar och andra urbana ytor. Det där hastiga spåret av närvaro, av ett förbiilande subjekt, i det brusande stadsrummet.

Men iZZY iZVNE från Moldavien gör förutom numera klassiska verk som street art-artist, även stora murala arbeten som den här du kanske står framför nu. Hennes specialitet är just det hon själv kallar 3D-målningar. Men de bygger förstås på samma gamla överenskommelse som gällt sedan renässansen om att konstnären lurar ögat med perspektiv-trolleri: att se det där svindlande djupet som (inte) finns. Med en fackterm kallas det trompe l´oeil (lura ögat).

Bilden har en suggestiv kraft som ett svart hål eller en ”Stargate” till en bortglömd värld som plötsligt öppnar sig där på husväggen. iZZY iZVNEs drivkraft är förstås att ”rädda” gråa murar från sitt trista vara och bibringa oss en häftig upplevelse. Det lyckas hon verkligen med.

I sitt hemland är hon även engagerad i ”Urban Spirit” som arbetar med att fånga upp barn och ungdomar i ett program med syfte att skapa engagemang kring urbana kulturyttringar som graffiti, break-dans, hip-hop, parkour och andra typiska storstadskulturella rörelser.

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se