Barnens universitet – hösten 2024

Örebro universitet lanserade 2023 Barnens universitet. Syftet är att presentera universitetsstudier och vetenskap på ett roligt sätt för målgruppen mellanstadieelever. Under hösten 2024 erbjuds både workshops, besök och inspirationsföreläsning.

Elever i årskurs 6 bjuds in till ett besök på Örebro universitet den 25 september. Under besöket får eleverna lyssna till studenter som ger en introduktion till Örebro universitet och berättar om sin resa från mellanstadiet till universitetet. Efter det får eleverna ta del av en inspirationsföreläsning: "Föroreningar i ekosystemet - hur påverkas vi"?

Om föreläsningen

Postdoktor Ingrid Rijk som forskar inom toxikologi och ekosystemekologi kommer bjuda på en spännande forskarföreläsning. Forskningen som hon bedriver fokuserar på att bedöma effekter och minska risker av föroreningar i miljön. Under de senaste åren har hon studerat effekter av markföroreningar och deras påverkan på markens funktion.

Anmälan

Besöket genomförs på plats i Aula Nova vid två tillfällen, klockan 9.15–10.00 och klockan 10.30–11.15. Örebro universitet tar emot max 300 elever/tillfälle.

För att garantera en plats behöver du göra en intresseanmälan. Antalet besökare är begränsat så först till kvarn gäller. Anmälan görs på Örebro universitets sajt.

Sista dag för anmälan är den 11 september.

Digital workshop

Parallellt med de fysiska besöken erbjuder Barnens universitet en digital workshop – "Vad är ett universitet" – för elever i årskurs 4-5. Workshopen är uppdelad i tre delar: en inledning med frågor och diskussion, en film och en avslutande diskussion. Den genomförs i klassrummet och tar cirka 60 minuter att genomföra.

I filmen kommer eleverna att få möta studenter och ta del av en rundvandring på Örebro universitet. De kommer också utmanas i momentet Sant eller falskt och spela Örebro universitets Memory.

På hemsidan kan du beställa workshopsmaterial.

Senast uppdaterad:

Publicerad: