Helgrillad blomkål med klyftpotatis

Den här rätten sköter sig själv i ugnen, perfekt för en aktiv vardag!

Plåt med en ungsbakad blomkål i mitten och klyftpotatis och färsk babyspenat runt om.

Helgrillad blomkål med klyftpotatis. Recept och bild: ReceptSkaparna

Tillagningstid cirka 90 min
4 portioner

Ingredienser

ca 600 g stort blomkålshuvud
100 g smör
salt
svartpeppar
50 g ost (gärna parmesanost)
800 g potatis
olivolja
flingsalt
timjan
150 g bladspenat
2 dl matyoghurt
½ tsk flytande honung
salt
en skvätt japansk soja

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 225°C. Börja med att tvätta eller skala potatisen. Dela den i klyftor och fördela på en bakplåtsklädd plåt. Ringla över rikligt med olivolja och strö flingsalt och timjan över. Grädda i mitten av ugnen i 40 minuter.

2. Ansa blomkålen och gnid in hela blomkålen med rikligt med smör. Salta och peppra den. Grädda blomkålen i ugnen i först 10 minuter på 200°C. Sänk sedan till 150°C och grädda i ca 30–40 minuter till.

3. Riv parmesan eller annan ost och fördela över blomkålshuvudet när de återstår cirka 10 minuter av gräddningen.

4. Blanda ihop yoghurten med honung, salt och soja.

5. Servera blomkålen tillsammans med klyftpotatisen, yoghurt och spenat.

Senast uppdaterad:

Publicerad: