Rickard Zeits om att arbeta på svenska skolan i Thailand

Hallå Kollega!

Att åka till ett varmare klimat och arbeta på en svensk skola mitt i vintern är något som många lärare drömmer om! Rickard Zeits slog slag i saken och lever just nu sin dröm på svenska skolan i Thailand. Vi blev såklart nyfikna och ställde några frågor!

Vem är Rickard Zeits?

Jag jobbar i vanliga fall på Engelbrektsskolan 4-9 i Örebro. Där undervisar jag i SO samt idrott och hälsa, men även en del fotboll då skolan har dans eller fotboll som profil.

Berätta lite om skolan du jobbar på i Thailand?

Jag jobbar på en svensk skola i en liten fiskeby som heter Huay Yang, rent geografiskt där Thailand är som smalast, väldigt nära Burma. Skolan heter Sanuk och den finns även i Hua Hin och i Koh Lanta.

Skolan har tre byggnader, "Pedagoghuset" där just nu elever från årskurs 4-9 går. "Skolhuset" där årskurs 2 håller till i ett rum och årskurs 1 i ett annat samt min grupp som är blandat mellan årskurs 3-5. "Förskolehuset" är den tredje byggnaden där de yngre barnen går. Det är max 12 elever i varje grupp. Men beroende på säsong så kan det variera ännu mer i årskurserna, t.ex. innan jul var det en grupp av elever i årskurs 1-3.

Jag undervisar i alla ämnen, men agerar mer som mentor och hjälper elever att strukturera sina planeringar från sina skolor i Sverige. Jag planerar vad de ska jobba med, så det varierar väldigt mycket från elev till elev samt hur väl själva planeringen är från respektive skola.

Hur länge ska du vara i Thailand och hur länge ska du arbeta på skolan?

Jag kommer arbeta mellan v. 2-9, så blir dryga två månader under januari-februari och jag är åter i Sverige i början av mars.

Berätta lite om hur det gick till när du fick tjänsten!

Jag hade funderat länge på detta att komma iväg och uppleva något annat (ett personligt äventyr också), men blivit kvar i min trygghetszon. Sen fick jag tips av en gammal kollega som jobbat här på Sanuk, men i Hua Hin, hon rekommenderade det varmt. Jag beslöt mig då för att söka en tjänst. Sedan fick jag komma på intervju i Stockholm där jag träffade en av rektorerna, därefter gick jag vidare till att "Skypa" men den andra rektorn medan hon var i Thailand. Efter någon dag blev jag erbjuden en tjänst. Jag fick tjänsten för att jag är bra på det jag gör ;-)

Vad är det bästa med att arbeta som lärare i Thailand?

Det är en mer avslappnad stämning bland alla, både lärare och elever samt föräldrar. Givetvis är det mycket som ska hinnas med och det kan vara lite stressigt även här...men med alla positiva människor och allt positivt bemötande så går det bra. Klimatet bidrar ju också till att det är skönt att vara här.

Vilka utmaningar har du stött på?

Att man måste vara väldigt flexibel, hitta nya lösningar och vara stresstålig är en utmaning. Det ligger nämligen på hemskolorna att skicka med planering samt läroböcker, men hur olika elevers planeringar ser ut i praktiken kan ju variera väldigt mycket. Om det inte är så välplanerat måste jag hitta bra kompletterande material. Du måste dessutom ha en bra dialog med hemskolan samt föräldrar.

Den stora utmaningen är dock att du med många elever endst har 4 veckor på dig att få dem att känna sig trygga och trivas. De ska ju även lära känna varandra. Det är kort tid att få detta att sätta sig, hemma i Sverige har du ju gott om tid att jobba med detta på ett helt annat sätt. De ska hinna med sin planering från Sverige, "våra" elever på Sanuk får också möta den thailändska kulturen på nära håll samt lära sig enkla ord och fraser på thailändsk. Det är mycket som ska hinnas med och för att få detta att gå ihop gäller det att ha en bra dialog med alla berörda.

Många av de familjer som åker hit har kanske sparat en längre tid för att komma iväg på detta, det ska bli ett minne för livet för barnen och även för föräldrar. Det gäller att vara ödmjuk och tillmötesgående samtidigt som du måste vara tydlig om det är något som inte funkar.

Har du lärt dig något under din tid i Thailand som du tar med dig hem till skolan i Örebro?

Jag har lärt mig ännu mer om den thailändska kulturen (religion och hur arbetsförhållanden kan se ut, vilken skillnad det är på miljömedvetenheten m.m.).

I klassrummet är det ju som att vara i vilket klassrum som helst, inget nytt så. "Svensk pedagogik i ett tropiskt klimat" står det på reklamskyltar och så är det.

Har haft många givande och bra diskussioner med andra kollegor från Sverige och på vilket sätt de jobbar på. jag tar även med mig tankar kring vikten av att ha ett positivt arbetsklimat där man hjälper varandra och är positiva.

Har du några tips till andra som också skulle vilja åka till Thailand för att arbeta som lärare?

Får du chansen till detta så ta den! Det kommer att vara ett minne för livet. Enda nackdelen är att man vill tillbaka :)

Har du något motto i din yrkesroll?

"Den som söker han finner"...att ha rätt inställning för om du vill lära så kommer du lära dig!!!

Rickard Zeits

Var hittar vi dig och Svenska skolan på webben?

Både jag och Svenska skolan i Thailand finns på Facebook.

Sanuk - Svenska skolan i Thailand har en hemsida och Haay Yang-skolan där jag jobbar har också en hemsida. 



/Stefan Karlsson, redaktionen Pedagog Örebro 

Senast uppdaterad:

Publicerad: