”Att designa ett lärande för framtiden” – Trainstation och RISE bjöd in till temadag om digitalisering

Den 22 november gick den landsomfattande temadagen Digital@Idag för första gången av stapeln. Sammanlagt var det ett 50-tal olika arrangemang som genomfördes runtom i landet. Vivalla Trainstation var med och arrangerade ett av dem – och passade samtidigt på att inviga sitt nya Makerspace.

Katarina Pietrzak från RISE och Johan Eriksson från Google

Katarina Pietrzak, Learning Strategist på Rise Professional Education, och Johan Eriksson, Head of Specialists på Google Sverige.

Bakom folkbildningsinitiativet Digital@Idag står Forum för Omställning, Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Landsorganisationen i Sverige (LO) och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Tanken är att Digital@Idag ska bli en årligt återkommande temadag för att sätta fokus på det digitala samhällets möjligheter och utmaningar.

Här i Örebro gjorde Vivalla Trainstation och Research Institutes of Sweden (RISE) gemensam sak och bjöd under rubriken ”Att designa ett lärande för framtiden” in till en heldag på temat digitalisering.

Inbjudna politiker, tjänstemän, skolledare och företagsorganisationer från hela landet fick under förmiddagen ta del av flera inspirerande föreläsningar av bland annat företrädare för Google och Spotify. Moderator för dagen var Katarina Pietrzak från RISE.

Nytt Makerspace invigdes

Under eftermiddagen slogs dörrarna upp för Trainstations nya Makerspace, som landshövding Maria Larsson fick äran att inviga.

Landshövding Maria Larsson

Landshövding Maria Larsson vid Trainstations plastkvarn.

Landshövdingen fick även prova på Trainstations nya plastprocess – troligen landets första i sitt slag! – som går ut på att återvinna plast för tillverkning av exempelvis lampor och smycken med hjälp av laserskärare eller formpress.

I minglet efter invigningen fick vi en pratstund med Johan Cedermark, entreprenör och inititivtagare till Trainstation, som var nöjd med dagen.

Grattis till ett lyckat arrangemang och ert nya Makerspace! En klassisk sportfråga: Hur känns det?

– Tack! Framför allt är det kul att det kommer så mycket folk. Två hundra personer har kommit från bland annat Stockholm och Malmö för att sluta upp kring frågan hur vi flyttar ett utbildningssystem framåt i tiden.

Han fortsätter:
– Samtidigt står vi inför enorma utmaningar just nu. På Trainstation har vi haft besök från 15 kommuner hittills, som nu vill ha liknande grejer. Hur gör man det? Hur skalar man det här till hela landet? Det är en svår fråga.

Att skapa en digital lärmiljö som den på Trainstation är inte helt okomplicerat, med de ramavtal och upphandlingsförfaranden som styr inte minst den kommunala verksamheten.

– Det är också en förhoppning med dagen, säger Johan, att visa hur man faktiskt kan göra. Jag har fått ett uppdrag där vi har kört förbi alla system för att det ska gå snabbt. Annars hade det inte blivit något. Så det är en ambition med den här dagen, att få upp det här på en politisk höjd och skapa förståelse för vad det handlar om.

Innan vi beger oss tillbaks hem till redaktionen hinner vi ställa en avslutande fråga till Katarina Pietrzak, Learning Strategist på RISE Professional Education:

Vilken är den vanligaste missuppfattningen kring begreppet digitalisering, som du ser det?

– Jag tycker det är bekymmersamt att debatten om skolan har blivit så polariserad. Alltför ofta handlar det om verktygen och enheterna, huruvida det stör eller inte, om vi ska göra det eller inte, om det är forskningsbaserat, om lärandet ökar eller inte.

Hon fortsätter:
– Allt ska ju vara evidensbaserat i skolan, det är jag den första att skriva under på. Men det är också så att vi befinner oss i en testprocess just nu och då behöver vi prata om vad vi vill uppnå, innan vi pratar om vilken typ av ’devicer’ vi ska ha i klassrummen. Vi behöver prata om vilka möjligheter som finns, vilka utmaningar som barnen som går i skolan idag kommer att möta därute. Vi lever i en transformation. Vad behöver vi rusta våra barn med i den? Och hur kan vi använda allt som står till buds för att det ska ske? Digitalt som analogt.

Pedagog Örebro tackar för en inspirerande temadag och ser fram emot nästa upplaga av Digital@Idag, som är satt till den 2 oktober 2020.

/Jonas Gunnarsson, Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: