Nytt läsår – nya utmaningar i världens bästa jobb

Nu är nya läsåret här. En lång och skön semester med återhämtning ligger bakom mig. Jag slås återigen av vilket tempo vi kastas in i vid läsårstart. Allt är viktigt såklart men det är lite som en käftsmäll varje år. Men sen kommer skolstarten där jag får träffa alla underbara ungar igen och ja, jag har verkligen världens bästa jobb!

Innan eleverna kommer ska vi ha lagt schema, pusslat med personal in i minsta detalj, samplanerat tillsammans med fritids, gjort placeringar till klassrummet och matsalen, packat upp och märkt böcker, skrivit veckobrev/välkomstbrev med all information, fixat med blanketter som ska hem, packat upp och ställt i ordning klassrum, möblerat, förberett inför födelsedagar, läst personalfolder, lyssnat till info om allt från ”brand och larm” till rutiner kring ordningsregler, trygghetsärenden och rastvärdskap. Vi har ofta introducerat årets kompetensutveckling, haft möte i lärarlaget och informerats om vår kvalitetsplan. Fy, vad mitt jobb är stressigt ibland.

Jag har även försökt få till ett drägligt schema med en möjlighet till ett toabesök och en kaffe förutom på rasten. Ett schema som håller mer än på papper. Och just ja, jag har planerat lite undervisning också…

Några uttröttande politiska utspel om att ADHD- screena alla barn i utsatta områden eller språktesta tvååringar hann jag tyvärr få uppleva i år också.

Men så kommer äntligen dagen

Men sen kommer äntligen dagen då alla elever är på plats och skolåret startar. I år möttes jag av tindrande ögon, kramar, nyfikna frågor, glädje och gemenskap. Jag har världens bästa jobb och som jag brinner för dessa ungar! Jag älskar att undervisa och se dem växa genom det kunskapsuppdrag och värdegrundsuppdrag vi har. Vilket roligt år vi har framför oss. Vi har pratat om hur kul det är att ses igen, hur vi vill ha det tillsammans, pratat om förhoppningar och vad vi vill/ska lära oss under läsåret.

Vid varje läsårsstart brukar jag också för min egen del kika igenom medarbetarplattformen för anställda i Örebro kommuns. Hur kan jag leva upp till detta? Vad behöver jag skruva på som arbetstagare? Vad förväntas av mig?

Medarbetarplattformen

Jag ser fram emot att implementera STL (Skriva sig till lärande) ännu mer i min undervisning och på skolan i min roll som förstelärare. Det kommer säkert ett blogginlägg om det framöver… Nytt för i år är att vi kommer ha en dator per elev, vilket gör att jag kan utveckla undervisningen och mina lektioner på ett nytt sätt. Jag ska sträva efter ett digilogt klassrum, att kombinera det digitala med det analoga för att bygga varierad undervisning som passar mina elever.

Nya läroplanen kräver ny kunskap

Nya läroplanen kräver ny kunskap hos mig. En sak som jag känner mig lite handfallen inför är hur vi som lärare, jag, ska implementera kunskap och diskussioner om hedersrelaterat våld i min undervisning. Jag tror att många med mig kan känna igen sig i detta. Vad ska jag som jobbar på lågstadiet börja?

Jag hade också tänkt fortsätta träna på att ”stå som en fyr i stormen” när arbetsbördan är som störst och att pausa varje dag för att hitta lite återhämtning för att kunna vara en bra lärare och kollega och såklart orka med ett privatliv.

Jag vill fortsätta att dela med mig av min kunskap och kompetens i denna blogg, på min arbetsplats och på mitt Iärar-Instagramkonto och såklart ta del av all kompetens hos mina kollegor.

Jag hoppas att Du har haft en bra start på läsåret och att du ser fram emot ett nytt läsår med dina elever.

/Emma

Senast uppdaterad:

Publicerad: