Gå till innehåll

Lyssna eller läs berättelserna nedan.

Borgmästare Bohm inspekterar sitt varulager

Här inne i visthusboden står två förnäma personer i fina kläder. Det är Lars Bohm och hans son Jakob. Lars Bohm är borgmästare här i Örebro och det är han som äger visthusboden och det som finns i den. I sina händer håller borgmästare Bohm en inventarielista som han studerar noga. På listan finns matvaror och annat som förvaras i visthusboden upp räknat.

Bredvid borgmästaren står hans tjänstefolk pigan Gertrud och drängen Jöns. Gertrud och Jöns har till uppgift att se till att inget försvinner från visthusboden. Så frågan är, finns allt på listan kvar? Och om inte, om något saknas, vem är då den skyldige?

Förberedelser för gästabud

Här inne i borgmästarens gästabudssal förbereder tjänstefolket för en festmåltid. Pigan Malin har lagt husets finaste linneduk på bordet och sätter vaxljus i silverljusstakarna. Pigan Kristin bär fram tennstop och tändfat att duka med. Lillpigan Britta vilar en stund från att sopa och titta på barnet som sitter på golvet och leker tittut.

På väggen i gästabudssalen finns en väggmålning. Den visar en symbolisk beskrivning av domargärningen. I mitten sitter domaren själv. I högra handen håller han ett svärd. I den vänstra ett hästbetsel. Svärdet symboliserar domarens makt att bestraffa brott. Och betslet symboliserar hans kraft att tygla all brottslighet.

Om Lars Bohm

Lars Bohm föddes i Örebro 1571. Han gick i skolan två år i hemstaden och två år i Västerås, innan han vid 13 års ålder tog tjänst i Arboga och därefter Stockholm. Efter några år återvände han till Örebro och blev antagen till borgare. Då fick han rätten att bli köpman och ägnande sig åt handel.

Som köpman lyckades Lars Bohm väldigt bra och blev en rik man. Så småningom blev han också borgmästare och i den tjänsten ingick att vara domare i stadens råd. 1617 blev han ägare av Kungsstugan.

Om tjänstefolk på 1600-talet

Gertrud, Jöns, Malin, Kristin och Britta är tjänstefolk. Dom äger själva ingenting och är därför tvungna att arbeta som tjänstehjon. Alla arbetar i borgmästare Bohms hushåll. Borgmästare Bohm ska som husbonde skydda och leda, medan tjänstefolket ska lyda och arbeta.

Tjänstefolket vanligaste sysslor är att springa ärenden, hämta och vakta saker och på olika sätt vara hjälpredor åt sin husbonde. Drängarna är oftare än pigorna ute på längre resor. Till exempel när dom hjälper till med olika transporter. Pigornas arbete är knuten till hemmet och till sysslor som att städa, tvätta, laga mat och ta hand om barn och sjuka. Tjänstefolk används även för att sköta försäljning från stadens olika marknadsbodar.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Wadköping

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se