Genom att utgå från säsongens råvaror när du lagar mat kan du spara pengar och det är även bra för miljön. Använd Naturskyddsföreningens lista för att ha koll på när de vanligaste svenska grönsakerna är i säsong.
Genom att välja svenska grönsaker när de är i säsong minskas klimatpåverkan på två sätt. Dels minskar du importbehovet och de transporter som det innebär, dels undviker du grönsaker som behöver odlas i växthus.
Nackdelen med växthus är att de behöver uppvärmning under den kallare årstiden och bränslet kan i många fall vara fossil olja. Rotfrukter och annat som odlas på friland klarar sig med solens naturliga kraft.
När det gäller transporter ska du framförallt undvika dessa grönsaker och frukter när de inte är i säsong, eftersom de då flygs till Sverige:
Välj grönsaker efter säsong! Foto: Scandinav
Andreas Sävenstrand
Titel: PlanerareTelefon: 019-21 10 00
Öppettider: Vardagar kl. 8-16.30
Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10
Öppettider: Vardagar kl. 10-16
E-post till servicecenter