Gå till innehåll

Miljönär-vänlig är en nationell märkning som har skapats av Avfall Sverige för att inspirera till hållbar konsumtion. Den vägleder till smarta, hållbara sätt att leva. Genom att konsumera mer hållbart och återanvända saker kan vi spara pengar, minska mängden avfall och bidra till en bättre miljö.

Bli en ”miljönär” genom att laga, låna och återanvända

Allt vi konsumerar blir avfall, förr eller senare. Men genom att återanvända och välja produkter som håller länge, köpa och sälja second hand, laga saker som går sönder, och låna det vi använder sällan, så kan vi minska mängden avfall och på så sätt bidra till en bättre miljö. Vi kan också planera våra inköp bättre och äta upp maten vi handlar. Det är några ganska enkla åtgärder som kan ge stora resultat både för miljön och din plånbok!

Hållbar konsumtion

Hållbar konsumtion kan till exempel vara att köpa second hand, laga och återanvända eller göra om saker, och låna eller hyra sådant som används sällan.

Miljönär-vänlig loggan: ett S i en cirkel och texten "Miljönär-vänlig" under.

Miljönär-vänlig märkning

Miljönär-vänlig är en nationell märkning som har skapats av Avfall Sverige för att inspirera till hållbar konsumtion. Örebro kommun delar ut Miljönär-vänlig märkningen för att tacka och uppmärksamma alla företag och verksamheter som gör det möjligt för sina kunder att laga, låna eller återanvända – eller att på annat sätt minska avfallet.

Läs mer och ansök på orebro.se/miljönär

Åternyttan

På kommunens återvinningscentraler kan du lämna in kläder och användbara saker till Åternyttan. Mellringe återvinningscentral tar även emot möbler. Föreningarna säljer sedan vidare det som lämnas in. Åternyttan och flera av föreningarna som samlar in saker där är Miljönär-vänlig märkta.

Läs mer om Åternyttan, vad du kan lämna och vilka föreningar som står där.

Fixa cykeln-tips

Miljönär-vänliga julklappstips

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Klimatsmart vardag

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se