Örebro år 2021, en framtidsvision nedtecknad år 1921

Nerikes Tidningen Jul-läsning 1921.

I Nerikes Tidningens julbilaga år 1921 finns en artikel skriven av signaturen Agge om hur han tänkte sig sin hemstad Örebro om hundra år. Underfundigt skriver han att han somnar som nästan 30-åring år 1921 och vaknar hundra år senare och blir då guidad av sin sonson i ett förändrat Örebro. En del är sig likt medan annat är helt nytt.

Han beskriver staden och företeelser som i vissa fall faktiskt blev verklighet i framtiden men han beskriver också sånt som förblev en utopi.

Svea kanal och mobiltelefonen

"Där ute gled just en stor ångare förbi på en bred strömfåra. - Vad är det för vatten? frågade jag, ty att det inte var Svartån, det såg jag tydligt, och inte heller kände jag igen husen.../.../

- Det är Svea kanal upplyste min sonson. Den var väl redan påtänkt på farfars tid, fortsatte han, varefter han tog en liten tingest ur fickan och sade, att han måste ringa upp Nerikes Tidningen. - Vad är det där för en liten dosa, undrade jag. - Det är en vanlig ficktelefon, svarade han."

Staden har vuxit ända till Adolfsberg

"Jag kunde omöjligen känna igen mig. Allt föreföll så nytt. — Här låg förr i tiden Adolfsberg, avbröt min sonson. Då förstod jag. Staden hade vuxit ut ända till Adolfsberg, ett bra stycke på hundra år."

Stadens torg

"Vi passerade just Pumpkälltorget (Våghustorget). ...detta var nu kantat av ståtliga pyramidpopplar och mitt på det annars öppna torget tronade en väldig staty. — Vem är den mannen? frågade jag. — Det är en örebroare, vårt århundrades största uppfinnare, upplyste min sonson. Genom hans genialiska uppfinning kan man få det att regna precis när man vill. /.../ Vill man att det ska regna, så regnar det, och vill man att det skall vara vackert, så är det också vackert." /.../

"...och kommo fram till Stortorget. Här hade en genomgripande förändring skett. Hela torget var överbyggt och långa trappor i spiral ledde upp till den väldiga platån däruppe. — Där uppe ligger flygcentralen, upplyste min unge följeslagare. Flygtrafiken har gått kolossalt framåt under de senaste åren, fortsatte han. Flygmaskinen är nutidens mest anlitade och billigaste fortskaffningsmedel." /.../

"Järntorget var nästa stora överraskning. Jag mindes detta som en riktig stenöken mitt i staden och nu - ! Rader av ståtliga pyramidpopplar kantade torget och under dessas skugga funnos soffor utplacerade. Mitt på torget stod en väldig och storståtlig fontän, varifrån en vattenpelare pressades flera meter upp i luften. Det hela tog sig både imponerande och vackert ut."

Museum på I3-området

"Vi kommo upp på en spårvagn och gingo av där, varest jag trodde Livregementets grenadjärer voro förlagda. Kasernerna hade emellertid fått ett helt annat utseende. Någon militär såg jag ej heller till. Jag måste fråga efter orsaken. — Åh, skrattade min sonson. Det är länge sedan militärväsendet avskaffades. Krig föras ej nu för tiden. Det var på fars och farfars tid det. De gamla militärkasernerna ha tagits i bruk för andra ändamål. De här ha förvandlats till länets största museum." /.../

"Under vårt strövtåg hade vi emellertid kommit mitt på den ståtliga Vasabron över Svartån uppförd av granit. Jag lutade mig mot stenbarriären och såg ned mot vattnet. Barriären gav vika. Jag störtade med svindlande fart ned mot vattnet och just som jag kom i beröring med detta — vaknade jag badande i svett i min säng."

Nerikes Tidningen Jul-läsning 1921, signaturen Agges artikel Örebro om hundra år.

Om signaturen Agge var född i slutet av 1800-talet så fick han aldrig uppleva att museet faktiskt flyttade in i en av militärbyggnaderna nämligen kasern Narva. Han fick nog heller aldrig uppleva mobiltelefonen eller att man kan styra vädret (i alla fall till viss del). Han nämner automobiler som susar fram i långa rader och det fick han kanske vara med om.

Att hans vision om att Stortorget skulle rymma en flygcentral på en överbyggnad är väl tur att det inte blev verklighet, men vem vet...vi är inte framme vid 2021 än och våra torg är ju utsatta för ständig förändring.

Text: Eva Lundberg

Källa: Nerikes Tidningen Jul-läsning 1921

Ursprungligen publicerad som Månadens dokument juni 2009.

Senast uppdaterad:

Publicerad: