Vägledande samspel - ICDP: Utbildning till diplomerad vägledare

På vårterminen 2025 startar vägledarutbildningar som pågår under tre terminer. Efter avslutad utbildning är du som deltagare diplomerad vägledare, det vill säga behörig att hålla i vägledningsgrupper och implementera programmet Vägledande samspel - ICDP i de verksamheter du arbetar i.

Utbildningen är öppen för dig som är pedagog i förskola, grundskola, gymnasieskola eller anpassad grundskola/gymnasieskola samt för dig som arbetar inom FHT/EHT eller på familjecentral.

Information om utbildningen, omfattning och utbildningsdatum

Utbildningen omfattar två nivåer: Nivå 1 (vt 2025) fem heldagar och nivå 2 (ht 2025 – vt 2026) fem heldagar. Utbildningen kommer att ges på torsdagar.

Datum och gruppsammansättning meddelas i slutet av höstterminen 2024.

Kostnad

Efter avslutad vägledarutbildning faktureras respektive enhet 300 kr per deltagare, vilket är kostnaden för registrering av diplomerad vägledare hos stiftelsen ICDP Sverige. I summan ingår ett abonnemang för ett år med tillgång till material på stiftelsens hemsida. Utbildningen är i övrigt kostnadsfri.

Utbildningens innehåll och syfte

Vägledande samspel – ICDP är ett hälsofrämjande och resursorienterat program som utgår från att det positiva samspelet mellan barn/ungdomar och vuxna är avgörande för barns/ungdomars utveckling och lärande. Under utbildningen kommer deltagaren att få såväl teoretisk som praktisk utbildning i hur arbetet med Vägledande samspel går till. Efter avslutad utbildning till diplomerad vägledare (nivå 1 + 2) är deltagaren behörig att hålla i vägledningsgrupper. I vägledningsgrupperna, som är grunden i programmet, arbetar man med att benämna, stärka och utveckla vuxnas förmåga att samspela med barn och ungdomar. Deltagarna i vägledningsgrupp ges möjlighet att skapa samsyn kring bland annat barn-/elevsyn och förhållningssätt, samt stärka arbetet utifrån barnkonventionen.

Utbildningen vänder sig till enheter som önskar använda programmet som verktyg och förhållningsätt i sin verksamhet. Målet är att diplomerade vägledare efter avslutad utbildning kontinuerligt ges möjlighet att hålla i vägledningsgrupper. Deltagare anmäler sig till vägledarutbildningen i samråd med rektor/ansvarig chef.

Sista anmälningsdag var den 11 november.

Frågor?

Kontakta någon av utbildarna:

Kristina Karlsson, enhetschef Gumaeliusskolan, kristina.a.karlsson@orebro.se, 019-21 22 41

Tua Larsson, psykolog Psykologenheten, tua.larsson@orebro.se, 019-21 37 20

Senast uppdaterad:

Publicerad: