Nordens största forum för mänskliga rättigheter arrangeras i Örebro

I år kommer Örebro kommun vara värdstad för de Mänskliga Rättighetsdagarna, med syfte att höja kunskapen och synliggöra frågor som berör människors rättigheter. Vårt hållbarhetsarbete grundar sig i mänskliga rättigheter och i Agenda 2030 som ska genomsyras i alla våra verksamheter.

Det är andra gången forumet sker i Örebro som är Nordens största och viktigaste samlade mötesplats för myndigheter, organisationer, föreningar, praktiker, forskare, politiker och ideellt engagerade som arbetar med eller vill lära mer om mänskliga rättigheter. Årligen lockas omkring tre till fem tusen besökare.

– Vi är extra glada över att forumet sker i Örebro, med det vill vi visa att vi tar frågorna på allvar och mänskliga rättigheter ska vara en självklarhet för alla. Vi har högt uppsatta mål när det gäller att säkerställa och driva arbetet med mänskliga rättigheter och det betyder att vi har ett ansvar för att de mänskliga fri- och rättigheter efterlevs och inte kränks inom de områden vi ansvarar för, till exempel äldreomsorg, barnomsorg, utbildning, socialtjänst eller stöd till nyanlända, säger Jimmy Nordengren, ordförande kommunstyrelsens utskott för hållbar utveckling.

De nationella mänskliga rättighetsdagarna arrangeras årligen av föreningen Ordfront och åtta andra huvudarrangörer. 2022 genomförs de med Örebro kommun, Region Örebro Län, Länsstyrelsen i Örebro län och Örebro universitet som lokala värdar.

– Rätten till ett liv i trygghet och säkerhet är självklart för oss och något som vi oavbrutet jobbar med på många olika plan, där samverkan med olika aktörer är en viktig del. Som värdkommun för dagarna vill vi bidra till att utvecklingen av arbetet med mänskliga rättigheter och rättighetsbaserat arbetssätt går framåt och får genomslag både lokalt, regional och nationellt, säger Katrin Larsson, Hållbarhetschef.

Forumet kommer ske på Conventum den 17-18 november och den 15 februari öppnade intresseanmälningen upp för aktörer att medverka i årets program. Biljetter till dagarna går nu att boka och programmet släpps i juni. Det kommer vara kostnadsfritt för alla att besöka utställartorg och att ta del av miniseminarier. Mer information finns på mrdagarna.se

Senast uppdaterad:

Publicerad: