Levande historia - utställning om yttrandefrihetens gränser

Ska du med din klass till Stockholm? Eller personligen intresserad av frågor som rör historia med särskilt fokus på förintelsen? Passa då på att göra ett besök på utställningen Levande historia eller ta del av allt pedagogiskt material på hemsidan.

Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet. Uppdraget är att vara ett nationellt forum som ska främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Med utgångspunkt i historien bedriver man utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning.

På webbsidan finns en mängd bra information för pedagoger. I delen "i klassrummet" finns en mängd material för pedagoger att ta del av. "Fakta och fördjupning" och "materialbanken" finns också att tillgå. Det finns också ett filmrum och information om utställningar samt aktiviteter. Utställningar finns runt om i landet - du hittar mer information här!

Utställningen levande historia

I Stockholm, i myndighetens lokaler i Gamla stan, pågår just nu utställningen "Yttrandefrihetens gränser" Utställningen pågår till den 1 juni 2020 därefter kommer de gå på turné runt om i landet. Till utställningen erbjuds också en wokshop för åk 7-9 samt gymnasiet. Yttrandefriheten är något vi tar vi given - men vad händer om samtalet tystnar?

Från hemsidan:

Yttrandefrihetens gränser handlar om vikten av att olika röster kommer till tals, men också om svårigheter som kan uppstå. Med historiska exempel, dilemmafrågor och VR-upplevelse vill vi utmana besökare att reflektera och samtala med varandra.

Ett tips är att besöka utställningen med elever eller att ta del av allt det material som finns på hemsidan.

/Mikael Kindgren, Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: