Anmäl er till Skräpplockardagarna 2023

Varje år ordnar stiftelsen Håll Sverige rent Skräpplockardagarna som förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och särskolor kan anmäla sig till. Syftet är att lära barnen mer om skräpets konsekvenser för djur och miljö och vikten av att hålla rent. Nu är det dags att anmäla sig! Nytt för i år är att ni som anmäler er får skaffa påsar själva.

Foto: Marcus Gustavsson/Håll Sverige Rent

– Som mest var vi 12 000 deltagare år 2021. Det hade varit kul att slå det, säger Sara Andersson, som är miljöstrateg på Örebro kommun och lokal kontaktperson för Skräpplockardagarna.

Örebro kommun har anmält sig till Skräpplockardagarna, och nu kan förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och särskolor börja anmäla sig.

Nyhet – ordna egna påsar

Nytt för i år är att ni som anmäler er får skaffa påsar själva. Tidigare år har deltagare i Skräpplockardagarna kunnat beställa materialpaket med plastpåsar, men den möjligheten har tagits bort. Anledningen är att det är bättre med plastpåsar som används flera gånger. Därför uppmanas deltagarna att använda påsar som redan finns i exempelvis hemmen eller på skolan. Att barnen görs delaktiga i att skaffa påsar att återanvända kan bli ett bra pedagogiskt inslag i sig.

Använd gärna Håll Sverige rents pedagogiska material för att knyta skräpplockningen till er undervisning. Särskolor saknar egen sida utan utgår från någon av dessa:

Ni bestämmer tid

Ni som deltar i Skräpplockardagarna väljer själva när ni vill genomföra skräpplockningen under april till maj.

Läs mer om vad ni ska göra med allt skräp som plockas på Örebro kommuns anmälningssida på Håll Sverige rents webb: https://hsr.se/event/orebros-skrapplockardagar-2023

Senast uppdaterad:

Publicerad: