Bokbytardagar en succé på Västra Engelbrektsskolan!

Hur stimuleras läsintresse och hur kan man få till mer läsupplevelser i hemmet? Västra Engelbrektsskolan satsade på bokbytardagar och det blev verkligen en succé! Nu hoppas skolan att det blir en återkommande tradition - även för de äldre barnen.

Lovisa Liyanage framför Västra Engelbrektsskolan

Lovisa Liyanage

Bokbytardagarna anordnades för elever och vårdnadshavare i årskurs F-3 – drygt 300 böcker kom in och många fick nya ägare under bytet som skedde ute på skolgården.

– Det blev så bra! Många uppskattade initiativet och barnen var entusiastiska och glada, säger Lovisa Liyanage, familjestödjare på skolan som tillsammans med specialläraren Camilla Stelin höll i trådarna för eventet.

En enkel men genial idé

Skolan har genomfört Skolverket modul "Stimulera läsintresse" på skolan och diskussioner och först hur man stimulerar läslusten för barn och vårdnadshavare. Med läslovet nära inpå föddes idén om en bokbytardag. En enkel men lika genial idé där vårdnadshavare, pedagoger och biblioteken uppmanades ta med böcker till skolan som de inte längre ville ha. Böckerna som kom in utgjorde en bra bas för föräldrar och elever som ville ta med sig en bok hem.

Böcker på rad

Bild från bokbytardagen

– Jättekul att så många ville ge en bok. Viktigt att påpeka att det var helt frivilligt att skänka. Många föräldrar frågade på plats när böckerna skulle lämnas tillbaka, de trodde inte riktigt på att de fick behålla boken, ler Lovisa som har tagit del av en hel del positiva händelser i och runt bokbytet.

– En elev sprang hem, läste och sprang senare tillbaka för att hitta uppföljaren till den första boken. Hen hittade den och blev otroligt lycklig! En annan elev hade svårt att lämna i en bokrecension i svenska men tog en bok på bytet och gjorde en totalvändning och lämnade in recensionen.

Eleverna känner stor stolthet i böckerna och visar sådan glädje kring detta, fortsätter Lovisa.

Har fått blodad tand

Skolan har nu fått blodad tand och vill fortsätta med bokbytardagar framöver. Tanken är att även involvera även de äldre barnen.

– Vi har lärt oss en del och kan utveckla konceptet ännu mer till nästa gång. Dessutom har vi en del böcker kvar som vi kan använda på olika sätt i skolan, avslutar Lovisa som även ser bokbytardagarna som en viktig resurs för att öka tillgängligheten på böcker i området runt skolan. Biblioteket i Baronbackarna lades nämligen nyligen ner och Bokbussen kommer bara en gång i månaden till området.

/Mikael Kindgren, Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: