Bokblogg: Språkutvecklande arbetssätt i alla ämnen, av Tiia Ojala

Boken Språkutvecklande arbetssätt i alla ämnen av Tiia Ojala handlar om hur man kan integrera språkutveckling i alla skolämnen för att stödja elevernas språkliga utveckling. Ojala betonar att språkutveckling inte enbart ska vara begränsad till svenskundervisningen, utan att alla lärare, oavsett ämnesområde, har ett ansvar för att främja elevernas språkförmåga.

Bokens inledande del är informativ och tydlig och tar upp frågor som är viktiga att veta när man arbetar med nyanlända och flerspråkiga elever. Vilka elever räknas som nyanlända? Vilka ska undervisas enligt svenska som andraspråk? Vad är skillnaden mellan svenska och svenska som andraspråk? Vilket stöd är skolan skyldig att ge? Skillnaden mellan anpassad timplan och prioriterad timplan och vad är anpassad skolgång? Boken lyfter skillnaden på modersmålsundervisning och studiehandledning och ger oss läsare information om vad som gäller inom de delarna.

Ojala tar även upp hur man kan bedöma elevers språkutveckling och ge feedback som stödjer deras fortsatta lärande. Bedömningen ska inte bara fokusera på ämneskunskaper utan också på elevernas språkliga utveckling, vilket är en viktig del av lärandeprocessen.

Språk- och kunskapsutvecklande undervisning

Genom språket visar vi vad vi kan och vet, vad vi lärt oss och vad vi förstått. Språket är på så sätt vårt viktigaste verktyg för lärande.

Del två av boken tar upp vad som kännetecknar Språk- och kunskapsutvecklande undervisning och ger många exempel på praktiska övningar att använda i klassrummet. Ett centralt tema är att samtal och diskussioner är grundläggande för språkutvecklingen. Ojala betonar hur viktigt det är att ge elever tid och utrymme att prata om ämnesinnehållet, både för att öka förståelsen och för att utveckla deras språkförmåga.

För elever som inte har svenska som modersmål är språkutveckling särskilt viktig. Ojala diskuterar hur lärarna kan ge extra stöd till dessa elever genom att till exempel använda visualiseringar, förklara begrepp på olika sätt och ge eleverna tid att bearbeta innehållet. Hon betonar också att detta naturligtvis är viktigt och bra för alla elever.

Många av övningarna är inga nyheter men det är alltid bra med repetition och förslag på hur man konkret kan använda övningarna.

Boken lyfter också vikten av att anpassa undervisningen för att möta elevernas olika språkliga nivåer. Elever har olika förutsättningar när det gäller språk, och det är viktigt att skapa en undervisning där alla elever kan delta och utvecklas, oavsett deras språkliga bakgrund.

Kognitivt utmanande undervisning

Genom att inkludera kognitivt utmanande uppgifter i undervisningen främjas elevernas förmåga att tänka kreativt, lösa problem och tillämpa sina kunskaper på ett meningsfullt sätt.

Den delen som gav mig mest nya tankar var kapitlet om kognitivt utmanande undervisning för maximal inlärning. Kognitivt utmanande uppgifter är de som kräver högre nivå av tanke och bearbetning. Boken lyfter vikten av att inte sänka kraven och förenkla språket utan arbeta med stöd. Även detta kapitel hade många konkreta förslag på praktiska uppgifter som utmanar eleverna.

I de tredje och fjärde delarna av boken tar Ojala upp olika strategier för att träna läsförståelse och skrivande. Kapitlen är tydligt upplagda och har mängder av exempel på sätt att arbeta före, under och efter läsningen samt hur man kan arbeta med cirkelmodellen vid skrivande.

Sammanfattningsvis handlar boken om att skapa en lärandemiljö där språket är en aktiv och integrerad del av alla ämnen. Ojala ger både teoretiska och praktiska verktyg för att vi lärare ska kunna stödja våra elever i att utveckla både ämneskunskaper och språkförmåga samtidigt.

Jag tror att boken kan vara till hjälp för lärare/skolor med liten erfarenhet av elever med annat modersmål och nyanlända samt lärare som är nya i yrket då den är lätt att ta till sig och innehåller mycket som man kan göra direkt i sin undervisning. Dessa egenskaper hos boken gör även att den passar för nya lärare eller lärarstudenter. En positiv sak med boken är att efter varje kapitel finns det frågor att diskutera med sina kollegor vilket gör att boken passar bra att använda i kollegialt lärande. På vår skola arbetar vi just nu med utvecklingsområdet SKUA och just läsning och läsförståelse och jag tar med mig flera idéer som vi kan ha nytta av i detta arbete.

/Helena Andersson, förstelärare, Hovstaskolan

Senast uppdaterad:

Publicerad: