Chili con cacao med gräddfil och majs
Chokladen skapar en spännande smakupplevelse som kan vara lite klurig att gissa vad den kommer ifrån.

Chili con cacao. Recept och bild: ReceptSkaparna
Tillagningstid ca 15 + 60 min
4 portioner
Ingredienser
ca 800 g svarta bönor (färdigkokta)
400–500 g krossade tomater
3 dl vatten
3 gula lökar
3 msk tomatpuré
½ dl rödvinsvinäger
4 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk cayennepeppar
½ grönsaksbuljongtärning
60 g mörk choklad, minst 70 %
olja till stekning
½ kruka färsk persilja
1 burk majs
3 dl gräddfil
1 lantbröd
Gör såhär
1. Hetta upp en gryta med olja. Hacka löken och vitlöken fint och fräs den mjuk tillsammans med alla kryddorna, buljongen och tomatpurén.
2. Häll av bönorna och tillför dem tillsammans med de krossade tomaterna, rödvinsvinägern och vattnet.
3. Tillaga chilin puttrandes på spisen i ca 1 timme.
4. Bryt chokladen i bitar och tillför i grytan 10 minuter innan den är klar, så den hinner smälta ordentligt. Häll upp grytan i en snygg skål, ringla över gräddfil och toppa med hackad persilja. Servera tillsammans med majs och bröd.