Signera dokument digitalt

Guiden beskriver hur du skriver under ett dokument digitalt i Signeringsportalen, som är Örebro kommuns e-signeringstjänst. Där loggar du in med ditt BankID för att säkerställa att det är rätt person som skriver under dokumentet.

Förutsättningar

För att kunna skriva under ett dokument måste du ha fått ett signeringsuppdrag skickat till dig. Information om detta ska ha kommit till din e-post.

1. I mejlet som du fått med information om signeringsuppdraget finns en länk till Signeringsportalen. Klicka på den så kommer du direkt till inloggningsidan enligt bilden nedan. Logga in med ditt BankID.

2. Markera det dokument du vill signera (det förhandsvisas då till höger). Granska innehållet och välj Signera.

Tänk på att vissa dokumentet kan innehålla uppgifter som är belagda med sekretess. Var därför noga med att ingen annan kan se din skärm när du läser dem.

3. Nu öppnar du ditt BankID igen och bekräftar signeringen.

Om du vill avslå dokumentet

1. Klicka på Avslå om du till exempel blivit ombedd att skriva under ett nämndprotokoll och vill föreslå ändringar i dokumentet innan du undertecknar.

2. När du avslår kan du även skriva en kommentar om varför. Kommentaren skickas till personen som skickat signeringsuppdraget till dig. Klicka på Avslå efter du skrivit kommentaren.

Efter att ett dokument avslagits, korrigerar en handläggare eller nämndsekreterare dokumentet och skickar sedan ut det för underskrift på nytt.

När handlingen är signerad av samtliga signatärer fastställs den av handläggaren, om det är ett protokoll.

Signaturerna kommer inte synas på dokumentet, utan all signeringsinformation finns inbäddad i PDF-dokumentet. Du kan se signeringsinformationen med en vanlig PDF-läsare, till exempel Adobe Acrobat Reader. Visa digital signatur på dokument.

Senast uppdaterad: 6 oktober 2020

Publicerad: 6 oktober 2020
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Tack för ditt svar!